Siellä me SVT:n hallituksen naiset oltiin, Kansallisoopperassa. Viime keväänä, heti kun Oopperan kummituksen liput tulivat myyntiin, päätettiin lähteä porukalla (ja ihan itsenämme) tulkattua näytöstä katsomaan ja kokemaan. Oopperasta vei ratikka meidät kohti Pespaa (KAJ:laisten nimitys Pohjoisesplanadilla sijaitsevalle toimistolleen). Jäljellä oli vielä vuoden viimeinen hallituksen kokous.

Suositusneuvottelut

Tapasimme (Emilia ja Kirsi) yhdessä KAJ:n Hanna Gorschelnikin ja lakimiehemme Tuire Torvelan kanssa Tupa ry:n edustajan Tuomas Rissasen. Meidän tavoitteenamme on saada palkkoihin hyvä yleiskorotus ja uusi kokemuslisäluokka yli 15 vuotta työtä tehneille tuntiperusteisille tulkeille. Kk-palkkaisten suosituksissa tämä palkkaluokka on ollut olemassa, saman haluamme myös tuntiperusteisesti työskenteleville. Neuvottelut ovat vielä hieman auki, infoamme myöhemmin suositusneuvottelujen tuloksesta ja uusista suosituksista.

SVT:n polku kohti Kieliasiantuntijat ry:tä

Yhdistymisen eteen on tehty työtä koko syksyn ajan. Meiltä työvastuuta ovat pääosin kantaneet Emilia ja Anna, jotka ovat puurtaneet hallitusten yhteisessä työryhmässä ja tehneet työtä KAJ:n toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnikin ja järjestöasiantuntija Taina Ukkolan kanssa.

Viittomakielen tulkkien työryhmä kokoontui lokakuussa seitsemän henkilön voimin. Itse työryhmään on ilmoittautunut 13 tulkkia. Tuolloin kuultiin toiveita ja mietittiin toiminnan suuntaviivoja. KAJ:n hallitus vahvisti kokouksessaan 22. lokakuuta viittomakielen tulkkien työryhmän tehtävät. Se toimii vk-tulkkien edunvalvonnan asiantuntijaelimenä ja valmistelevana tahona. Se voi valmistella lausuntoja ja tehdä esityksiä hallitukselle. Työryhmä myös suunnittelee ja ideoi vk-tulkeille suunnattavia ammatillisia koulutuksia. Työryhmän toiminta käynnistyy tammikuussa 2019 uuden yhdistyksen aloittaessa toimintansa ja yhdistyksen hallituksen vahvistaessa työryhmän kokoonpanon ja kokouspalkkiot.

Alueellinen toiminta kokee ison muutoksen yhdistymisen myötä. Ensi vuoden puolella Kieliasiantuntijat ry järjestää alueellisia tapahtumia, jotka luonnollisesti ovat yhdistyksen kaikille jäsenille tarkoitettuja. Nämä kaikki suunnitellaan erittäin hyvissä ajoin etukäteen ja ovat jäsenten nähtävissä yhdistyksen sivuilla tapahtumakalenterissa. Mikäli vk-tulkit haluavat järjestää myös omia tapaamisiaan, ne ovat omakustanteisia eikä niitä mainita yhdistyksen tapahtumakalenterissa.

Alueellisia yhdyshenkilöitä on yhdistyksellä jatkossakin. Olemme olleet yhteydessä SVT:n yhdyshenkilöihin ja kysyneet heidän kiinnostustaan jatkosta. Myös KAJ:n puolelta on kyselty heidän jäseniltään kiinnostusta alueellisen yhdyshenkilön pestistä, sillä tarkoitus on saada alueille työparit, joista toinen olisi viittomakielen tulkki ja toinen muu kieliasiantuntija. Tällä hetkellä kiinnostuksensa työn jatkamiseen ovat esittäneet SVT:n Lahden, Lappeenrannan ja Oulun yhdyshenkilöt. Hallituksestamme löytyisi työn jatkajia ainakin Tampereelle ja Jyväskylään. Muutamia yhdyshenkilöitä vielä tarvittaisiin, joten mikäli siulla on kiinnostusta, niin ota meihin yhteyttä. KAJ:n puolen yhdyshenkilötilanne selviää piakkoin.

Tutuiksi tulleet alueelliset sähköpostilistat jäävät käyttöön ensikin vuonna, mutta uudella toimintaperiaatteella: jatkossa sähköpostilistoille voivat liittyä vain yhdistyksen jäsenet. Muut sähköpostilistat poistuvat käytöstä vuoden 2019 alkupuolella.

Huomasitko ja luitko 5.12. ilmestyneen tekstin sivuiltamme?

Hyvästi Suomen Viittomakielen tulkit ry- tervetuloa Kieliasiantuntijat ry ! - on erityisen hyvä teksti, jonka puheenjohtajat Emilia Norppa ja Suvi Seikkula kirjoittivat koskien yhdistymistä.

Muistutuksena vielä siitä poimin siitä oleelliset asiat, jotka on hyvä tehdä heti:

1. Tee jäsenhakemus, ellet sitä vielä ole tehnyt.
2. Tulosta ja täytä valtakirja, jolla työnantajasi saa periä palkastasi (tilittää liittoon) jäsenmaksusi. Näillä toimin sie olet niin valmis uuteen vuoteen ja uuteen yhdistykseemme.
3. Ja ota heti tammikuussa someseurantaan Kieliasiantuntijat ry. Facen, Instan ja Twitterin lisäksi kannattaa klikata suosikiksi verkkosivumme www.kieliasiantuntijat.fi
4. Vuoden vaihteen jälkeen(kin) ole aktiivinen, seuraa, lue, kommentoi ja osallistu.
Tämän blogitekstin liitteenä ovat vielä ilmoittautumislomake ja valtakirja, että tämä siirtyminen varmasti on vaivatonta.

Meidän yhdistyksemme aktiivisten toiminnanpäivien vähetessä on aika kiittää jäseniämme. Iso kiitos teille kaikille ja erityinen kiitos myös kannatus- ja kunniajäsenillemme. Sekä kunnia- että kannatusjäsenyydet päättyvät vuoden loppuun mennessä. Kieliasiantuntijat ry tulee aikanaan kutsumaan kunniajäseniä joukkoonsa ja se ottaa myös kannatusjäseniä. Kiitämme teitä SVT:n kannarit ja kunnarit yhdistyksemme toiminnan tukemisesta ja työstä hyväksemme!

SVT:n tarina jatkuu ensi vuoden puolelle

Toisin kuin syyskokouksessa arvioimme, yhdistyksen toiminta jatkuu keväälle 2019. Yhdistyksen purkamisen siirtämisellä varmistamme sen, että jokaisen jäsenyys ennättää siirtyä uuteen yhdistykseen eikä jäsenten työttömyysturvaan tule katkeamista. Viime tipan jäsenistä huolehtii Emilia yhdessä Hanna G:n ja Taina U:n kanssa.

Hallitus tekee vielä tästä vuodesta toimintakertomuksen ja tilintarkastajat tilinpäätöksen, joiden pohjalta järjestämme yhdistyksen purkamiskokouksen viimeistään maaliskuussa 2019. Seuraa siis vielä hetki yhdistystämme ja tule yhdistyksen viimeisille kahveille.

Kiitos!

Nyt on jo hyvä aika SVT:n hallituksen kiittää tästä toiminnan täyteisestä vuodesta. On tehty työtä edunvalvonnassa, järjestetty tapaamisia, kokouksia sekä koulutuksia ja osallituttu niihin. Ollaan tavattu teitä jäsenet livenä ja sähköpostitse. On kokoustettu oman väen, sidosryhmien, AE:n ja KAJ:n kanssa. Ollaan oltu punaisen langan äärellä; pidetty tulkkiutta esillä ja iloittu kollegiaalisuudesta.

Lopuksi...

Oopperareissulla mietin, että kyllä on SVT tuonut ihanasti ihmisiä yhteen. Näihinkin naisiin, Emilia Norppaan, Marjo-Leea  Alapuraseen, Eija Mäkiseen ja Anna Pyykköseen sekä miesvahvistukseemme Roni Kamiliin (mielessä vilkutus oopperassa eri seurueessa) on miulla ollut ilo tutustua yhdistyksemme kautta. Toivon, että niin sekin blogin lukija, olet tutustunut alueellisissa tapaamisissa, yhdistyksen kokouksessa tai koulutuspäivillä ainakin yhteen itsellesi uuteen ihmiseen ja todennut hänet upeaksi kollegaksi ja hyväksi tyypiksi!  Monelle yhdistystoimintamme on ollut kollegiaalisuuden kokemisen muoto kouluttautumisen ja ammatillisen edunvalvonnan lisäksi. Jatketaan samoilla linjoilla ensi vuonnakin. Annetaan toiminnanjohtajan, toimiston väen, hallituksen ja työryhmän tehdä työtään. Osallistutaan me tapaamisiin, koulutuksiin, ollaan aktiivisia ja pidetään huolta omasta tulkkiudesta, ollaan samaa tulkkiheimoa, sillä siellä kentällä ollaan me, huipputyypit!

Terveisin Kirsi Torkkeli

Liitteet:

https://www.akavanerityisalat.fi/jasenyys/jasentietojen_paivitys/svt_n_jasenen_siirtyminen_kieliasiantuntijoihin
https://www.akavanerityisalat.fi/files/8508/Kieliasiantuntijat_Valtakirja_tyonantajalle.pdf

Elokuun viimeisenä päivänä pitkän, lämpimän kesän jälkeen, jatkoi hallituksemme yhdistystyötä kokouspäivän merkeissä. Iltapäivällä pidettiin oman hallituksen kokous ja päivän päätteeksi tavattiin KAJ:n hallituslaisia. Hyvä, tiivis päivä.

6.10. SVT:n viimeinen syyskokous ja juhlaillallinen hotelli Clarionissa Helsingissä

Kokouksemme alkuun totesimme, että käsillä oli viimeinen päivä ilmoittautua syyskokoukseen ja juhlaillalliselle. Alkuun näytti siltä, että meitä on paikalla vain kourallinen. Meillä tulkeilla taitaa olla tapana ilmoittautua viime hetkellä, sillä syyskokouksen osallistujamäärä melkein tuplaantui tuon iltapäivän ja illan aikana! Peukku sille!

Jos tunnet suurta harmia siitä, että ilmoittautuminen meni sinulta ohitse, niin arvaa mitä, myö päätettiin olla joustavia. Koska tulossa on todellakin viimeinen syyskokous ja juhlaillallinen, haluamme mahdollisimman monen olevan paikalla. Otamme siis sitovia jälki-ilmoittautumisia vastaan aina su 16.9. saakka. Siulla on vielä mahdollisuus ilmoittautua mukaan!

Hyvä päivä on tulossa: kokoustetaan, kouluttaudutaan ja syödään fiinisti. Luvassa on hauskaa yhdessäoloa. Illalliskortin hinta on 30€, eli yhdistys maksaa siunkin illallisesta ison osan. Tule mukaan, siulla on mahdollisuus kartuttaa SVT-muistoja ja tavata meitä ihania kollegoja. SVT:n peijaisia ei siis pidetä, vaan iloitaan ammatistamme, sillä I love tulkki, I love viittomakieli.

Hallitusten tapaaminen

Tiiviin kokoustamisen jälkeen ilta jatkui SVT:n ja KAJ:n hallitusten tapaamisella. Onni on omat tilat, jossa saatoimme jatkaa luontevasti kokoustamista. Hallitukset tapasivat rennoissa merkeissä yhdessä syöden ja keskustellen, tutustuen sekä toisiinsa että toistensa alaan. Yhdistäviä asioita on paljon, kuten esimerkiksi joka alalla tutuksi tulleet kilpailutukset ja tulkkauksen ja kääntämisen laadun korostaminen. Meistä tulee vahva porukka!

Kieliasiantuntijat ry:n viittomakielen tulkkien työryhmä

Uudessa yhdistyksessä, Kieliasiantuntijat ry:ssä, toimivan viittomakielen tulkkien työryhmän ensimmäiseen tapaamiseen ilmoittautui seitsemän asiasta innostunutta. Oikein hyvä juttu! Sanottakoon, että tähänkin ehdit vielä mukaan. Tässäkin työryhmässä tarvitaan kunnon komboa osaamista, vahvuuksia, ideoita ja näkemyksiä. Työ alkaa ihan pian, kun Hanna Gorschelnikin vetämä työryhmä kokoontuu keskiviikkona 10. lokakuuta KAJ:n tiloissa Helsingissä. Etäosallistujiakin on, joten mukaan pääsee ympäri Suomen! Luvassa on vielä toinen kokoontuminen loppuvuodelle. Myöhemmin tiedotamme tarkemmin työryhmän kokoonpanosta ja mietteistä.

Mietteitä suosituksista

Viimeisimmät suositukset käytiin läpi yhdessä liittomme asianajajan ja Tupa ry:n edustajien kanssa viime vuoden puolella. Pian on jälleen aika kokoontua yhteen päivittämään ja tarkentamaan niitä. Tarkentamista tarvitaan, jottei suosituksiin jäisi tulkinnan varaa. Jos olet huomannut suosituksissa epäselvyyttä, laita meille sähköpostia: edunvalvonta@tulkit.net.

Hallitus keskusteli pitkään kentältä tulleesta yhteydenotosta, jossa huolena oli kalenterin sulkemisen tiukat rajoitukset. Tällä sopimuskaudella Kela on kiristänyt tulkkien mahdollisuuksia rajata käytettävyyttään, kun tulkkiaikaa ei saa muuttaa huomisen osalta tämän päivän kello 16 jälkeen, eikä samana päivänä saa pienentää käytettävyyttään. Arjessa tämä haastavuus näkyy monilla alueilla, joilla työtä on vähän. Tulkit eivät voi sulkea tulkkiaikaa ennakoivasti, sillä riskinä on, että ne viime hetken tilaukset jäisivät tulematta. Joillakin se voi kuukausitasolla tarkoittaa isohkoa osaa palkasta. Näissä tilanteissa, kun kalenterit on auki ja tulkit ovat valmiustilassa tilauksiin saamatta siitä korvausta, mieltävät he usein päivystävänsä. Meidän tuleekin suosituksia päivittäessämme miettiä, miten voimme huomioida sen, että työskentelyymme vaikutetaan ulkopuolelta. Mitkä ovat ne keinot, joilla taataan tulkkien mahdollisuus rajata työ- ja vapaa-aika, miten taataan työssäjaksaminen ja työn tekemisen mielekkyys? Otamme mielellämme vastaan vinkkejä ja ehdotuksia kentältä, ole siis meihin yhteydessä!

Vielä lyhyt katsaus syksyyn:

  • Viikon kuluttua kokoonnutaan efslin merkeissä Kroatian Dubrovnikissa. SVT:tä edustavat Eveliina Pätsi ja Kirsi Torkkeli.

  • Kielisilta ilmestyy ihan näinä päivinä ja viimeisen lehtemme aineistopäivä on 2.11. Saamme siis vielä kaksi lehteä luettavaksemme. Ensi vuonna viestitellään uuden lehden kautta. (Ehdota sanansäilän hallitsevalle tulkkikollegalle lähtemistä uuden lehden toimituskuntaan. Sielläkin meitä tarvitaan!)

  • KAJ:n vuosikokous on marraskuulla, siellä valitaan uuteen hallitukseemme jäsenet. Meillä viittomakielen tulkeilla on kahden tulkin kiintiö. Seuraa KAJ:n tiedotusta ja lähde mukaan vaikuttamaan ja valitsemaan tarmokkaita viittomakielen tulkkeja hallitustyöhön!

 

Terveisin Kirsi hallituksesta

 

Kesäkuun puolivälin SVT-perinteisiin kuuluu hallituksen kesäpäivät. Tänä vuonna annoimme Onnelan (Tuusulassa) huolehtia siitä, että kokoustamisen puitteet olivat kunnossa. Vietimme koko kokouspäivän käytännössä laineiden äärellä kokoustaessamme saunamökissä.

Yhdistyminen

Ensikuulemalta ja -silmäyksellä yhdistymisestä voisi sanoa, että asiat rullaavat eteenpäin. Nyt kun uusi nimi on päätetty, ollaan pohtimassa yhdistyksen yleisilmettä, värimaailmaa, jne. Suunnittelutoimisto on antanut muutamia hyviä vaihtoehtoja pohdittavaksi.

Vaikka visuaalinen ilme tuleekin suunnittelun ammattilaisilta, on uuden yhdistyksen toiminta ja sen kulttuuri luotava sisältäpäin. Puolen vuoden kuluttua kaksi suurta yhdistystä todella lakkaavat olemasta ja vuoden alussa syntyy uusi, vielä suurempi ammattiyhdistys. Vanhasta ja totutusta luopuminen voi tuottaa tuskaa ja halua pitää kiinni jostain oman yhdistyksen tärkeästä asiasta. Toimivaa yhdistystä ei kuitenkaan rakenneta toisen jatkeeksi, vaan on luotava uudet, yhdessä päätetyt käytänteet ja tavat. Prosessi vaatii aikaa ja työtä ja jäsenistöllä on siinä myös oma roolinsa, olla mukana toiminnassa ja tuoda omia toiveitaan kuuluville.

Viittomakielen tulkkien työryhmää ollaan paraikaa kasaamassa. Kuulemamme mukaan innostusta on ollut, olethan ilmoittautunut? Jos et vielä, laitapa postia Hanna Gorschelnikille (hanna.gorschelnik@kaj.fi) ja lähde mukaan. Ensimmäinen tapaaminen on syyskuussa! Meiltä on kyselty miten pitkään työryhmä on toiminnassa. Tarkoitus on, että viittomakielen tulkkien työryhmä on yksi uuden yhdistyksen vakituisista työryhmistä. Myös muilla ammattiryhmillä tulee olemaan omia työryhmiään. Toivomme, että nyt ilmoittautuvat halukkaat olisivat mukana vähintään vuoden verran, jotta työlle saadaan luotua rutiineja ja jatkumoa.

Yhdyshenkilötoimintakin kokee raikastuksen vuoden vaihteessa. Ajatuksena on, että jatkossa alueellisesta toiminnasta vastaisi vähintään kaksi yhdyshenkilöä per alue. Työparin toisena jäsenenä olisi viittomakielen tulkki ja toisena nykyisen KAJ:n jäsen. Kuulostaa hyvältä, eikö? Olemme jo lähettäneet postia nykyisille yhdyshenkilöille ja kysyneet olisivatko he jatkamaan toimintaa työparin kanssa. Toivottavasti uusi innostaa ja kutsuu mukaan toimintaan!

Seuraava yhteinen tapaamisemme on perjantaina 31. elokuuta, kun SVT:n hallitus tapaa KAJ:n hallituksen KAJ:n toimistolla Pohjoisespalla.

Syyskokous ja opintopäivä la 6.10.

Missä ja millaisen koulutuksellisen syyskokouspäivän tai -viikonlopun järjestämme? Olipa siinä meillä pähkinä purtavana! Hallitus joutui ensimmäistä kertaa ottamaan aikalisän, niin tukossa olimme eri vaihtoehtojen kanssa. Kyseessä on kuitenkin SVT:n viimeinen syyskokous, joten haluamme tarjota jäsenillemme hienon lopetuksen. Lopulta päädyimme yksipäiväiseen tapahtumaan, joka alkaa totutusti syyskokouksella ja jatkuu sitten koulutuksella päättyen ohjelmalliseen illalliseen. Tarkoituksena on viihtyä yhdessä vähän paremmin syöden ja toistemme seurasta nauttien.

Toimintaohje sinulle rakas kollega: Ota nyt se kalenteri ja ympyröi siitä lauantai 6. lokakuuta.  Silloin siulla on mp-merkintä (vapaapäivä/hlökohtainen meno) primessä, kotona ilmoitettu omasta ajasta ja kun tuo päivä koittaa, on mieli innosta hilpeä ja odottava, sillä silloin tapaat Helsingissä meidät kaikki, upeat viittomakielen tulkit “oman asian äärellä”. Tätä sie et halua jättää väliin!

Pitkän kokousperjantain ja yön levon jälkeen lauantaina osa hallituksesta tutustui Ainolaan. J.Sibeliuksen ajatuksella “vihreä soi f-duurissa” toivottaa SVT:n hallitus leppeää kesää. Nautitaan vihreästä, vehreästä luonnosta, auringon lämmöstä ja kerätään hyviä hetkiä elämän polulta!

Terveisin Kirsi hallituksesta

Torstaina 19.4 hallitus etäkokousti omaan keskustelevaan tapaansa. Asioita olikin paljon: Yhdistymisneuvottelut ja uuden uljaan yhdistyksen muotoutuminen puhututti kuten myös tulevat kevät- ja syyskokouksetkin. Kelan vierailu, opiskelija- ja jäsenasiat sekä apurahat saivat myös aikansa.

Yhdistymisestä

Aiemmin päivällä oltiin “Pespalla” (KAJ:n Pohjoisesplanadin toimistolla) pidetty taas palaveria KAJ:n edustajien kanssa. Tuolloin valittiin mm. nimiehdotuksista ne kolme, jotka olivat ns. jatkoon menijät. Lopullinen päätös uuden yhdistyksen nimestä tehdään toukokuussa KAJ:n edustajien kanssa.

Saimme tiedon rinnakkaisjäsenyyden mahdollisuudesta. Jipii, nyt siis kaikki jäsenet liittymään KAJ:n jäseneksi. Meidän oma SVT:mme on tämän vuoden edunvalvojamme, jäsenmaksut maksamme (SVT:n mukaan) normaalisti ja voimme olla mukana vaikuttamassa ja päättämässä uuden yhdistyksemme asioihin. Selkokielellä: Nyt jäseniksi kollegat, loppuvuonna runsain joukoin KAJ:n vuosikokoukseen (vastaava kuin meidän syyskokous) valitsemaan uutta hallitusta. Varmistetaan, että saadaan vk-tulkkeja riittävästi hallitustyöhön heti yhdistyksen ensi henkäisystä lähtien. Jäseneksi voi liittyä tästä, tarvitset liittyäksesi AE:n jäsennumerosi, jonka löydät jäsenkortistasi tai AE:n jäsenpalvelujen kautta.

Kevätkokous 19.5 Kuopiossa

Kevätkokous Kuopiossa on jo kahden viikon kuluttua! Myö ollaan kuultu, että moni järjestää luokkakokouksia tuolle viikonlopulle Kuopioon. Oikein hyvä!! Tästähän on hyvä ottaa vinkkiä ja koota omatkin huitojakaverit koolle. Kokouspäivään kannattaa virittäytyä jo perjantaina tapaamalla kollegoja ja yöpymällä hyvin kokoushotellissamme Sokos hotel Puijonsarvessa, tai muissa läheisissä hotelleissa. Vaihtoehtoisesti voit yhdistää kokoustamisen ja kollegojen tapaamisen sekä mahdollisen vierailun sukulaisten tai ystävien luokse. Teetpä niin tai näin, pääasia on, että tulet paikalle. Muistathan siis ilmoittautua, viimeistään tänään!

Meille tulleiden kyselyjen perusteella olemme päättäneet, että myöskin ei-jäsenet voivat osallistua päivään 45€ hinnalla. Tervetuloa tapaamaan kollegoja, vaihtamaan kuulumisia & ajatuksia sekä osallistumaan Susanna Sillmanin luennolle.

Perjantaina, kokouspäivän aattona järjestetään myös opiskelijatapaaminen. Opiskeljat, olkaahan kuulolla. Tästä tulee lisäinfoa lähempänä.

Syyskokous 6.–7.10.

Hallitus harppasi ajatuksissa kevyesti kesän yli ja suuntasi pohtimaan syyskokousta. Alueellisissa tapahtumissa on heitetty ajatus syyskokousviikonlopusta. Myöhän oltiin tässä heti mukana ja olemme jo laittaneet tarjouspyyntöjä virkistystä & kokousta & koulutusta sisältävästä kokouspaketista eri tahoille. Katsotaan, missä tavataan. Tärkeintä mitä sie voit tehdä, on VARATA jo nyt KALENTERISTASI viikonlopun 6.–7.10. Kalenteroimalla sen jo nyt Primeen ja omaan kalenteriin, olet puolimatkassa kohti huippuviikonloppua.

Alueelliset tapahtumat

Alueellisissa tapahtumissa on ollut mukavaa ja jäseniä sekä ei-jäseniä on ollut hyvin paikalla. Tulevat tapaamiset ovat 4.5. Jyväskylässä, 5.5. Oulussa sekä 31.5. Lahdessa. Mikäli jokin noista mainituista kunnista & tapaamisista on lähellä siua / työskentelyaluettasi / mukavan matkan päässä, laita päivä kalenteriisi, sulje primesi tuolta ajalta ja osallistu tapaamiseen. Se kannattaa.

Opiskelijat, uudet jäsenet, apurahat

Opiskelijatapaamisia / tiedotusta toivotaan niin opiskelijoiden kuin meidänkin taholta. Nyt niitä on muutama tulossa: Helsingin Humakissa voi tavata meidän Eija Mäkisen ja AE:n Amalia Ojasen 14.5. ja syksyn Hurrikaani- kiertueella (14.9) ollaan myös mukana.

Uusia jäseniä ollaan saatu, oikein hyvä juttu. Hyvää on myös se, että niin nyt meillä kuin uudessakin yhdistyksessä voi olla myös ammatinharjoittajana mukana. Miettikäähän kollegat tätäkin vaihtoehtoa. Kuka muu muka ellei me, aja tämän alan ihmisten etuja tai pidä ääntä kuuluvilla?

Apurahoja oli haettu mielestämme yllättävänkin vähän. Neljälle hakijalle myönsimme kullekin apurahaa. Muistutammekin, että syksyllä on jaossa taas rahaa hyvin perusteluin haettuihin hakemuksiin. Tuemme mielellämme jäsentemme kouluttautumista. Hakemusten tulee olla hallituksella syyskuun loppuun mennessä.

I love tulkki

Lopuksi todettakoon, että meidän viittomakielen tulkkien elämässä / työpäivissä on niitä  kutkuttavia hetkiä, jotka vannoo muistavansa vielä pitkään (hurraa hyvä, mutta lyhytkestoinen muisti), mukavia kollegoja, joiden kanssa keikka on yhteinen onnistuminen,  flow:ta arjesssa, lennokkuutta, vaihtelevuutta, luovuutta.. siis niitä nyansseja, jotka virittävät meitä, antavat virtaa ja saavat meidät hehkumaan työssämme. Eikös niin kollegat. 

Terveisin Kirsi Torkkeli hallituksesta

Maaliskuun valoa ja tiivis hallituksen kokous, niistä oli lauantaiaamupäivä 3.3. tehty. Sen sijaan, että olisimme kokoontuneet yhteisen kokouspöydän äärelle, pidimme napakan etäkokouksen. Itse siemailin kahvia padin, perusläppärin ja lisänäytön äärellä ja samalla siinä istuessa mietin, mitenkähän kanssakokoustajat olivat aamupäivään varustautuneet?

Isot asiat koskettivat luonnollisesti yhdistymistämme KAJ:n kanssa sekä Nordic Seminarin kuulumisia ja alueellisia tapahtumia. Niin ikään keskustelimme oppilaitosvierailuista, TTYR:stä ja vierailusta Kelaan. Paljon mahtui asiaa ja puhetta reiluun kolmeen tuntiin.

SVT:n ja KAJ:n yhdistyminen

Tammi-, helmi- ja maaliskuussa on kokoonnuttu yhteisen pöydän äärelle miettimään, mitä kaikkea on suunniteltava, hoidettava ja järjestettävä ennen kuin yhdistymisemme tapahtuu. Noista palavereista on virrannut hyvää energiaa, hyvät kollegat, tämä on hyvä juttu!

Maaliskuulla kokoontuivat myös Kielisillan ja Kajawan toimitukset, sillä myös lehdet yhdistyvät yhdeksi ja nyt onkin aika suunnitella uutta lehteämme. Tälläisissä siirtymävaiheissa tilaa on myös uusille kirjoittajille ja toimittajille. Mikäli siis tunnet vetoa, ota yhteyttä: kielisilta@tulkit.net.

Nimikilpailuun tuli paljon nimiehdotuksia, joista maaliskuun kokouksessa valittiin muutama eteenpäin kehitettäväksi. Lopullinen nimi päätetään toukokuussa järjestettävässä erillisessä kokouksessa, johon myös jäsenet pääsevät osallistumaan. Seuratkaa tiedotustamme!

Ensi vuotta ja toimintaamme ajatellen on aika kutsua aktiivisia, idearikkaita, toiminnan ihmisiä viittomakielen tulkkien työryhmään. Työryhmä on uudessa yhdistyksessä se, joka yhdessä toiminnanjohtajan ja järjestötyöntekijöiden kanssa pitää tulkkien ääntä kuuluvilla, suunnittelee koulutuksia ja tekee asiantuntijalausuntoja. Olemme kuulleet monen puhuvan kuinka tällainen työskentely olisi kivaa, haastavaa ja voisi nähdä itsensä mukana tässä. Huuda siis hep ja ilmoita itsesi hallitukselle (puheenjohtaja@tulkit.net). Tähän porukkaan mahtuu mukaan monenlaista osaajaa ja persoonaa.

Kesäkuussa pidettävät hallituksen kesäpäivät ovat tänä vuonna Helsingissä. Toivomme suuresti saavamme silloin toiselle kokouspäivälle koolle molempien yhdistysten hallitukset. Toivotaan, että tässäkin onnistumme. Synergiaa, hyötyä ja iloa siitä varmasti olisi kaikille.

KAJ päättänee kevätkokouksessaan tämän kuun lopulla meidän liittymisestämme KAJ:n jäseniksi ilman jäsenmaksuvelvoitetta. Tämän toteutuessa voisimme liittyä yhdistykseen jo 1.4. alkaen. Me, SVT:n hallitus, toivomme, että mahdollisimman moni liittyy jäseneksi jo tänä vuonna. Näin meillä olisi äänestysoikeus ensi syksyn vuosikokouksessa ja voimme olla vaikuttamassa vuoden 2019 budjettiin ja hallituksen kokoonpanoon.

Nordic Seminar

Eveliina Pätsi edusti meitä Nordic Seminarissa. Eve on luvannut kirjoittaa päivien annista itse, joten tässä yhteydessä mainittakoon, että yhden päivän aihe oli ammattitaidon jatkuva kehittäminen (CPD) ja siihen liittyvät käytänteet. Hallitus olisi intoutunut keskustelemaan tästä pidemminkin. Me olemme tainneet unohtaa oman ammatillisen kehittymisemme ja ammattitaidon ylläpitämisen kela-kuohunnan takia. Mitä jos tänä vuonna nostetaan päämme ja ollaan ylpeästi ammatillisia ja pidetään huolta ammattimme osa-alueista.

Nordic Seminar järjestetään meillä Suomessa 2020! Pian alkaa suunnittelu. VAU! (sanoisi Tanhupallokin.)

Alueelliset tapahtumat

SVT:n alueelliset tapahtumat starttasivat aamupalalla Rovaniemellä maaliskuun alussa. Tämän jälkeen helsinkiläiset tapasivat toisensa joogan ja aamupalan merkeissä. Samaa toivottiin myös Turkuun, jossa siellä joogattiin 24.3. Tampere ja Vaasa kokoontuivat myös maaliskuussa. Muualla tavataan huhtikuun aikana, esimerkiksi Kuopion aluetapaaminen on 6.huhtikuuta. Siispä Lahti, Mikkeli, Lappeenranta, Jyväskylä, Oulu herätys, vielä ennätätte vaikuttaa siihen, mitä teidän tapaamisessanne tehdään! Heitä viestillä ideasi: yhdyshenkilovastaava@tulkit.net.

Oppilaitosvierailut

Blogin ilmestyessä on Diakissa jo vierailtu yhdessä AE:n Amalia Ojasen kanssa.  Humakin Hurrikaaniin meiltä ei valitettavasti ole edustusta. Jotkut ovat kaipailleet meitä Humakin Kuopion ja Helsingin toimipisteisiin. Tulemme vierailulle erittäin mielellämme kunhan yhteyshenkilöt ja aikataulut ratkeavat.

Vierailu Kelaan

Meillä on Kelan kanssa suunnitteilla vierailu välitykseen. Olemme käyneet asiasta sähköpostia ja toivomme, että aikataulu vierailulle varmistuu piakkoin.

Kevätkokous Kuopiossa 19.5.

Tässäkin on hyvä muistutella kaikkien mieliin toukokuinen kevätkokouksemme Kuopiossa. Tervetuloa Kallaveden äärelle, Kuopioon, kalakukkojen ja leppoisien savolaisten valtakuntaan la 19.5. Kokoustamme ja kouluttaudumme. Iltapäivälle meille on lupautunut Susanna Sillman jatkamaan viime keväänä aloitettua teemaa tulkin etiikasta. Myö tykättiin tästä kovasti ja nyt kollegat, jatketaan keskustelua! 

Syyskokous Helsingissä 6.-7.10.

Syyskokous pidetään lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna, luultavasti pääkaupunkiseudulla. Tavoitteena on kaksipäiväiset kokous- ja koulutuspäivät hyvällä ruualla ja ohjelmalla johon voi pistää päälle ”vähän parempaa seppälää”. Kannattaa jo varata tämäkin viikonloppu kalenterista.

Seuraavan kerran hallitus kokoustaa huhtikuun 19. päivä. Tuolloin käsittelemme mm. apurahahakemukset. Vink, vink, vielä ennätät hakemaan avustusta vaikkapa kouluttautumiseen.

Iloa ja valoa, kevättä kohti mennään!

Terveisin Kirsi hallituksesta

SVT:n hallitus järjestäytyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan lauantaina 13. tammikuuta. Kokoustamme nykyään uusissa tiloissa Pohjoisesplanadilla KAJ:n toimistolla, josta tulee vuoden kuluttua uuden yhdistyksemme toimisto.

Hallituksen pestit

Hallituksessa ei tapahtunut suuria muutoksia. Pitkän hallitusuran tehnyt Marika Mäkilä siirtyi pois vahvuudesta ja hänen tilalleen kansainvälisten asioiden vastuuhenkilöksi tuli Eveliina Pätsi. Hän on jo pitkään ollut edustajamme mm. pohjoismaisessa yhteistyössä, joten hän on tuttu kasvo kansainvälisille kumppaneillemme. Tämän lisäksi saimme uuden hallituksen jäsenen, kun Nina Lusto ilmoittautui syyskokouksessa mukaan. Meillä on myös uusi hallitusharjoittelija Heini Väisänen, joka opiskelee Helsingin Humakissa. Puheenjohtajana jatkaa Emilia Norppa ja varapuheenjohtajana Matu Alapuranen.

Puheenjohtaja: Emilia Norppa

Varapuheenjohtaja, sihteeri: Matu Alapuranen

Kielisilta: Emilia Norppa

Talous- ja jäsenasiat: Eija Mäkinen

Edunvalvonta: Kirsi Torkkeli, Roni Kamil, Emilia Norppa

Yhdyshenkilöt, luottikset: Kirsi Torkkeli

Koulutusasiat: Anna Pyykkönen

Kansainvälisyys: Eveliina Pätsi

Opiskelijatoiminta: Eija Mäkinen, Taina Laitinen ja hallitusharjoittelija Heini Väisänen

Uuden kauden kuulumisia

Uusi kilpailutuskausi on aivan aluillaan ja seuraamme tilannetta yhdessä TTYR:n kanssa. Suuria ongelmia näyttäisi olevan ainakin itse Primen toiminnan kanssa, sillä tilausten raportoinnit eivät tällä hetkellä onnistu. Tämä saattaa vaikuttaa myös tulkkien palkanmaksuun.

Toinen ongelma on Kelan vaatimus tilausten venymisen selvittelyyn liittyen. Kelan välityskeskus on antanut kirjallisen ohjeistuksen, jonka mukaan kalenterissa olevaa tilausta ei muuteta ennen kuin tulkki antaa venymisen syystä välityskeskukseen selvityksen. Tilanne on tulkkien vaitiolovelvollisuuden vuoksi kestämätön ja siihen on saatava muutos pikaisesti. Olemme olleet asiasta yhteydessä Kelan välityskeskuksen johtajaan ja Kuurojen Liitto on vienyt asian eteepäin tietosuojavaltuutetulle.

Pohdimme hallituksessa myös mahdollisuutta pyrkiä käymään välityskeskuksessa. Edellisestä vierailusta on jo monta vuotta aikaa. Tulossa on myös palveluntuottajien tapaaminen, jonne myös tulkkijärjestöt tullaan kutsumaan.

Suositusneuvottelut

Viimeisimmät suositukset neuvoteltiin vuosi sitten ja ne niiden voimassaoloaika oli poikkeuksellisesti vain yksi vuosi (1.2.2018 saakka). Ajatuksena oli neuvotella vuoden 2017 aikana ns. kiinteän palkanosan mallista, joka olisi saatu ympättyä uusiin suosituksiin. Kelan kilpailutuksen aiheuttamien muutosten ja epävarmuuden takia tästä uudesta mallista ei ole kuitenkaan ehditty neuvotella. Tämänhetkisen tilanteen huomioiden päätimme jatkaa suosituksia vuodella, jotta näemme, millainen uudesta kilpailutuskaudesta muodostuu ja millaisista asioista on tarpeen neuvotella Tupa ry:n kanssa.

Alueelliset tapaamiset keväällä

Tulemme järjestämään alueelliset tapaamiset keväällä. Ajankohdaksi valikoitui maalis-huhtikuu ja paikkakunnat ovat Helsinki, Tampere, Kuopio, Joensuu, Lappeenranta/Mikkeli, Jyväskylä, Turku, Oulu, Vaasa, Lahti ja mahdollisesti Rovaniemi.

Ajatuksena on siis järjestää alueen tulkeille mukava ilta, jolloin voi nauttia kollegojen seurasta. Paikalle tulee myös aina vähintään yksi hallituksen edustaja. Alueellisiin yhdyshenkilöihin on jo otettu yhteyttä ja paikallisilta toivotaan tottakai vinkkejä hauskasta tekemisestä tai hyvistä ravintoloista. Jos sinulla on hyviä ideoita, laita spostia meille osoitteeseen info@tulkit.net!

Kevätkokous Kuopiossa

Järjestäytymiskokouksessa suunnittelimme myös kevätkokousta, joka järjestetään Kuopiossa toukokuun 19. päivä Sokos Hotel Puijonsarvessa. Kevätkokouksen ohessa tulee olemaan muutakin aktiviteettia, jota selvittelemme tammikuun aikana. Pyrimme järjestämään myös opiskelijatapaamisen kevätkokouksen yhteyteen. Heini-harjoittelijamme on tässä apunamme. Lisäinfoa tulee myöhemmin.

SVT:n hallitus kokousti lauantaipäivän suunnitellen loppuvuoden toimia ja seuraavan päivän syyskokousta. Illaksi oli luvassa hyvää seuraa, herkkuja Plevnassa ja huumoria Komediateatterissa stand upin muodossa. 

Sunnuntai oli tiivis kokous- ja koulutuspäivä. Syyskokouksessa meitä oli 23 äänioikeutettua päättämässä yhdistymisestämme KAJ:n kanssa. Tiiviin keskustelun jälkeen todettiin antaneemme yksimielisesti puoltoäänemme yhdistymisellemme. Seuraava vaihe on KAJ:n syyskokous marraskuussa, jonka toivomme päätyvän samaan lopputulemaan. Mikäli näin tapahtuu, voimme alkaa toteuttaa aiesopimustamme yhdistymisestämme. Seuraa tiedotustamme, niin pysyt kärryillä missä mennään!

Vaikka yhdistyminen koetaan hyvänä ja positiivisena asiana, oli aistittavissa huolta tulkkien asioiden näkyvillä ja kuuluvilla pitämisen puolesta, yhteyksien säilymisestä viittomakieliseen maailmaan (järjestöt ja liitot) ja tulkkien henkisen kodin katoamisesta. Yhdistyminen voidaan kokea kriisinä, jota on hyvä palastella ja käsitellä. Voimmeko tässä nähdä uhan lisäksi myös mahdollisuuden? Olisiko tässäkin kollegiaalisuutta ja viittomakielistä yhteyttä tiivistävää ainesta? Emmekö kanna kaikkea tärkeää itsessämme, ei kai se ole kiinni nimissä tai papereissa? Näitä ja monia muita ajatuksia varten, kaipailtiin foorumia, jolla tätä asiaa voi käsitellä. Ehkäpä se voi olla SVT:n oma, suljettu facebook-ryhmä, sopisiko se tunteiden ja tuntemusten purkuun? Hallitus haluaa vastata tähän myös ensi kevään aluuellisten iltojen kautta.

Toimintasuunnitelmassamme olemme päättäneet jatkaa ensi keväänä alueellisia iltoja tämän vuoden malliin. Kokoonnutaan saman pöydän äärelle syömään, kuulemaan toivottavasti toteutuvan yhdistymisen etenemisestä ja alan kuulumisista ja nautitaan ohjelmasta (teatterista, elokuvasta.. mitä se kullakin alueella on).  Toimintasuunnitelmamme ei tuo ensi vuoteen juurikaan muutoksia. Mahdollisen yhdistymisen valmistelujen lisäksi SVT jatkaa totutusti toimintaansa. Niin kansainvälinen - kuin opiskelijatoimintakin jatkuu, edunvalvontatyötä tehdään vahvasti, osin lausunnoin ja kannanotoin, sekä osallistuen TTYR:n ja toimintaan ja eri yhteistyöelimiin ja työryhmiin.

Hallituksessa väki hieman vaihtui: Pitkäaikainen hallituksen jäsen Marika Mäkilä väistyi sivuun ja hänen tilalleen saimme Nina Luston. Erovuorossa niin ikään olleet Eija Mäkinen ja Marjo-Leea Alapuranen jatkavat edelleen hallituksessa. Varajäseninä toimivat Taina Laitinen ja Taina Loimo. Kiitämme Marikaa ansiokkaasta työstä kansainvälisellä sektorilla, yhteydenpidosta meidän ja eri tahojen välillä. Toivotamme hänelle ilonpisaroita tulevaan. Niin ikään toivotamme Ninan sekä ”Tainat” tervetulleeksi tekemään työtä kanssamme. Odotettavissa on jälleen työntäyteinen vuosi!

Kela järjestää tänään 4.10. tulkkauspalvelun asiakkaille ja asiakasjärjestöille tilaisuuden, jossa kerrotaan ja keskustellaan tulevista muutoksista ja palvelulupauksesta. Tulkkien ammattijärjestöt eivät ole tervetulleita tilaisuuteen, eikä erillistä tapaamista ole järjestetty. Tämä välittää kuvan, että tulkkijärjestöjen asiantuntijuutta ei arvosteta.

Kela teki uudelle kaudelle toivottuja uudistuksia, kuten toivetulkkilista ja tulkkausten toteuttaminen lähipalveluna. Hyvän tulkkauspalvelun avaimet olivat jo Kelan käsissä. Tarvitaan kuitenkin alan syvällistä tuntemusta, jotta lopputuloksesta saadaan toimiva.

Yksi palvelun parantamisen avaimista on laadun mittaaminen. Nykyiset laatukriteerit ovat hyvä alku, mutta hyöty menetetään tulkkiresurssia leikkaamalla. Tällä hetkellä kilpailutus rajaa ulos tulkkeja, joilla on hyvin spesifiä osaamista esimerkiksi vieraissa kielissä tai tulkkausmenetelmissä. Myös kuurojen tulkkien asiantuntijuus erityisesti kuurosokeiden toistotulkkauksessa ja maahanmuuttajien tulkkauksessa uhkaa jäädä kokonaan hyödyntämättä. Ammattikuntaamme ajetaan työttömäksi perusteetta, emmekä voi hyväksyä sitä.

Emme ymmärrä, miksi tulkkien monipuolisia työnkuvia rajataan tulevalla kaudella. Moni viittomakielen tulkki on myös pätevä kirjoitustulkki sekä puhevammaisten tulkki ja hallitsee tämän päälle kuurosokeiden tulkkausmenetelmät. Nyt he eivät voineet valita näitä kaikkia tuoteryhmiä, jolloin heidän työnkuvansa yksipuolistuu. Tulkin osaaminen syntyy vuosien työn tuloksena. Ammattikuntamme elinvoimaisuuden ja kehittymisen kannalta on kestämätöntä tehdä mielivaltaisia rajauksia tulkin työnkuvaan.

Toivomme, että Kela ottaa huolemme todesta, eikä pidä sitä vain muutosvastarintana. Me alamme asiantuntijoina näemme tämän kilpailutuksen tuovan ongelmia ja toivomme todella, että Kela hyödyntää asiantuntijuuttamme ennen kuin on liian myöhäistä.

Yhdistymisneuvottelut etenevät, lisää tietoa syyskokouksessa. Viittomakielen tulkkien sananvalta säilyisi uudessakin yhdistyksessä.

SVT:n ja KAJ:n yhdistymisneuvotteluja jatkettiin jälleen kesätauon jälkeen 16.8. KAJ:n tiloissa Pohjoisesplanadilla. SVT:tä edustivat Emilia Norppa ja Kirsi Torkkeli, KAJ:ta puheenjohtaja Hanna Boman, toiminnanjohtajan sijainen Taina Ukkola ja varapuheenjohtaja Antti Kangasmäki.

Yhdistymissopimus käytiin kohta kohdalta läpi ja se tullaan esittelemään jäsenillemme syyskokouksessa Tampereella. Syyskokouksessa tehdään myös päätös yhdistymisestä. Mikäli molempien yhdistysten tulevissa syyskokouksissa äänestetään yhdistymisen puolesta, SVT ja KAJ voivat aloittaa yhdistymisen valmistelut heti vuoden 2018 alussa.

Ensimmäisenä aloitettaisiin uuden yhdistyksen nimen, toiminnan ja ilmeen suunnittelu. Nimen valintaan osallistettaisiin myös uuden yhdistyksen jäseniä, joten asiasta tulee lisää informaatiota yhdistymisestä päättämisen jälkeen. Tarkoitus on, että Emilia Norppa alkaisi perehdyttää KAJ:n toimiston väkeä viittomakielialaan heti alkuvuodesta 2018 ja yhteisiä palavereita aiheen ympärillä järjestettäisiin noin kerran kuukaudessa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, alkuvuoden asialista täyttynee uuden kilpailutuskauden mukanaan tuomilla kiemuroilla.

Uuteen yhdistykseen perustettaisiin viittomakielen tulkeille oma työryhmä, jossa yhdistyksen toiminnanjohtaja on mukana. Työryhmässä voitaisiin käsitellä muun muassa edunvalvontaa, kansainvälisiä yhteyksiä, koulutuksia, alueellisia tapaamisia ja alaa koskevia lausuntoja. Työryhmä toimisi itsenäisesti ja raportoisi hallitukselle. Työryhmän lisäksi uusi yhdistys palkkaisi osa-aikaisen työntekijän alkuvuodelle 2019 jatkamaan toimiston perehdytystä viittomakielialaan.

Uusi yhdistys aloittaisi toimintansa tammikuussa 2019, ja sen hallitus valittaisiin syksyllä 2018. Uudessa hallituksessa olisi vähintään kaksi viittomakielen tulkkia.

SVT:n purkaminen tapahtuisi syyskokouksessa 2018. Tämä tarkoittaa, että vuoden 2018 ajan SVT toimii itsenäisenä, Kielisilta ilmestyy ja tapahtumia järjestetään normaalilla tavalla. Tällä aikataululla viimeinen yhdistyksen kokous järjestettäisiin keväällä 2019, jolloin hyväksyttäisiin edellisen vuoden tilinpäätös ja myönnettäisiin hallitukselle vastuuvapaus.

Jäsenten siirtyminen uuteen yhdistykseen hoidettaisiin mahdollisimman yksinkertaisesti. Suunnitelma on, että Akavan Erityisalojen jäsensihteerit lähettäisivät jäsenille uuden jäsenmaksun viitenumeron toimintaohjeineen. Kun jäsenmaksu on ensimmäisen kerran maksettu uudella viitenumerolla, on jäsenyys siirtynyt uuteen yhdistykseen automaattisesti.

Uuden yhdistyksen toimitila olisi KAJ:n nykyinen toimistotila Pohjoisesplanadilla.

Fuusion kautta jäsenmaksu SVT:n jäsenille laskisi nykyisestä 1,25 %:sta 1,1 %:iin. Opiskelijat olisivat jatkossakin täysivaltaisia jäseniä.

Yhdistysten tämänhetkiset jäsenlehdet Kajawa ja Kielisilta lakkaisivat vuoden 2018 lopussa. Niiden tilalle tulisi yhteinen julkaisu, johon koottaisiin toimituskunta ja päätoimittaja. SVT:n Wasli- ja efsli-jäsenyydet lakkaisivat, mutta uusi yhdistys voisi liittyä jäseneksi molempiin.

Yhdistymissopimus lähetetään syyskokoukseen osallistuville etukäteen luettavaksi. KAJ:n puheenjohtaja Hanna Boman ja toiminnanjohtajan sijainen Taina Ukkola osallistuvat syyskokoukseemme. He ottavat mielellään jo etukäteen vastaan kysymyksiä jäseniltämme ja vastaavat niihin syyskokouksessa. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen puheenjohtaja@tulkit.net.

SVT:n hallitus kokoontui auringon ja Turun hellittäväksi viime viikonloppuna. Kokoustimme Ruissalossa laiturinnokassa ja kokoustiloissa sekä Turun keskustassa Radissonin tiloissa. Tässä lyhyt kooste asioista, joista puhuttiin sekä tietoa ylimääräisen yhdistyksen kokouksen päätöksistä.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous pe 16.6 klo 17

Radisson Blu Marina Palacessa pidetyssä yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa vahvistettiin tilinpäätös vuodelta 2016 ja myönnettiin vastuuvapaus hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

Kokous hyväksyi hallituksen esitykset ylijäämän käytöstä. Ylijäämää jäi viime kaudelta noin 8500 euroa. Puheenjohtajamme Emilia on tehnyt paljon työtä Kelan kilpailutuksen johdosta. Tästä syystä hallitus esitti ylimääräistä 500 euron palkkiota hallituksen puheenjohtajalle. Kokousväki hyväksyi esityksen. Samoin esityksemme alueellisten virkistystapahtumien järjestämisestä hyväksyttiin. Uudet tuulet -tapahtumat olivat kovin tykättyjä ja ne saivat mukavasti väkeä koolle ympäri Suomen. Ajatuksenamme on järjestää virkistystä jäsenillemme ensi kevättalven aikana. Kannattaa siis pysyä kanavilla! Yhdessä suunnittelemalla saamme illoista huikeat, joten olemme kuulolla ja otamme vastaan hyviä ehdotuksianne iltojen sisällöistä. Kokous hyväksyi myös hallituksen esityksen siitä, että mahdollisesti jäljelle jäävää ylijäämää käytetään hallituksen harkinnan mukaan esimerkiksi koulutuksiin.

Vetoomus Kelan tulkkauspalveluiden kilpailutuksen keskeyttämisestä

Moni meistä tulkeista, tulkkauspalveluja käyttävistä asiakkaista ja yhteistyötahoista on saattanut tuntenut tyhjää oloa adressin luovuttamisen jälkeen. Tässäkö tämä nyt oli, voiko mitään enää tehdä? Kyllä voi ja tehdään! Vaikuttamistyö Kelan kilpailutuksen keskeyttämisen puolesta ei loppunut adressin luovutukseen. Hallitus keskusteli viikonloppuna vetoomuksesta, jota on työstetty kesäkuun alusta yhdessä TTYR:n kanssa. Lue vetoomus tästä linkistä. Kyseinen Kuuloliitto ry:n, Kuurojen Liitto ry:n, Kuurojen Palvelusäätiö sr:n, Suomen Kuurosokeat ry:n sekä Suomen Viittomakielen Tulkit ry:n yhteinen vetoomus on juuri lähtenyt Kelan pääjohtaja Elli Aaltoselle, kelavaltuutetuille, vatukeskuksen välitykseen, yhdenvertaisuusvaltuutetulle, eduskunnan oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille. On uskottava, että vetoomus herättäisi heidät, saisi heidät kysymään meiltä lisätietoja sekä aiheuttaisi keskustelua ja vaikuttaisi asiaan toivomallamme tavalla, siis saisi Kelan keskeyttämään kilpailutuksen. Aika näyttää, onko toiminnallamme vaikutusta.

Yhdistymisneuvottelut KAJ:n kanssa

Tiistaina 13.6. kokoonnuimme KAJ:n edustajien kanssa ensimmäistä kertaa yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan yhdistystemme mahdollisesta yhdistymisestä. Meiltä paikalla olivat puheenjohtaja Emilia Norppa sekä Eveliina Pätsi ja Kirsi Torkkeli. KAJ:ta edustivat puheenjohtaja Hanna Boman, toiminnanjohtajan sijainen Taina Ukkola sekä varapuheenjohtaja Antti Kangasmäki.

KAJ oli kysellyt myös AE:n mielipidettä yhdistymisestä ja ajatus oli saanut kannatusta. Yhdistymisen jälkeen tulisimme olemaan AE:n kolmanneksi tai neljänneksi suurin ammattiyhdistys. Meillä olisi näin nykyistä enemmän vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksia.

Sovimme tapaavamme seuraavan kerran elokuun 16. päivä. Tuolloin tulemme käymään läpi yhdistysmissopimusta. Ennen tapaamista kirjaamme sopmukseen omat painopisteemme. Tässä tullaan huomioimaan seuraavaa:

  • Uuden yhdistyksen hallitukseen kiintiöpaikat viittomakielen tulkeille.

  • Uuteen yhdistykseen vk-tulkkien työryhmä

  • Uuteen yhdistykseen palkataan järjestötyöntekijä, joka hoitaa vk-tulkkien asioita. Molemmat yhdistyksen näkevät tämän hyväksi asiaksi. On tehtävä laskelmia siitä, montako päivää viikossa järjestötyöntekijä voisi työskennellä. Pohdittavaksi jää myös meille, halutaanko yhdistyksestä jääviä varoja käyttää tähän ja millä aikajänteellä.

  • SVT:n vanhat kannatusjäsenet voivat siirtyä uuteen yhdistykseen kannareiksi. Nykyisten sääntöjen mukaan uusia kannatusjäseniä ei voi liittyä kumpaankaan nykyiseen yhdistykseen.

  • SVT:n varat korvamerkitään käytettäväksi vk-tulkkien hyväksi.

Yhdistymisaikatauluakin ennätimme viime viikon tiistaina pohtia. Mikäli molempien yhdistysten tulevissa syyskokouksissa äänestetään yhdistymisen puolesta, SVT ja KAJ voisivat yhdistyä jo vuoden 2018 aikana. Tuolloin uuden yhdistyksen ensimmäinen syyskokous järjestettäisiin vuoden 2018 syksyllä ja uusi hallitus aloittaisi toimintansa tammikuussa 2019.

Hallituksen kesäpäivillä keskusteltiin, että mikäli tällaisella aikataululla halutaan tehdä päätöksiä, pitää yhdistymissopimus saada valmiiksi elokuussa. Meillä tuleekin olla selkeä näkemys siitä, siitä mitä yhdistymissopimukseen kirjataan.  

Ylläolevien jo keskusteltujen asioiden lisäksi hallituksen mielestä alallemme keskeisiä asioita, joille tarvitaan oma vastuuhenkilö tai vastaava ovat meidän yhteytemme kansainvälisiin järjestöihin (mm. efsli, Wasli) ja alamme sidosryhmiin (TTYR). Spesifiä osaamista alamme koulutuksista ja opinnoista on viittomakielen tulkilla. Tämän lisäksi uuden ammattiyhdistyksen lehden asiat on mietittävä.

Uudet tuulet -tapaamisissa näistä asioista keskusteltiin ja kevätkokouksessa muutamat jäsenet ilmoittivat halukkuutensa osallistua esimerkiksi työryhmään, jossa yhdistymistä työstettäisiin. Hallituksessa me kiitämme innokkuudesta ja halukkuudestanne osallistua  ja vaikuttaa. Jos haluat vielä vaikuttaa tuleviin neuvotteluihin tai koet, että olemme jättäneet huomiotta jotain olennaista, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen hallitus2017@tulkit.net viimeistään 30.6 mennessä. Otamme myös kommentteja vastaan drive-dokumenttiin, joka on lähetetty jäsenille toukokuussa: https://docs.google.com/document/d/1P84_C3eO50pzCULMHOoke-LfmZxlMdOYF4Rn...

Syyskokousviikonloppu Tampereella 30.9.-1.10.2017

Toisin kuin aiemmin on ilmoitettu, pidetään SVT:n syyskokous sunnuntaina 1.10. Tampereella Scandic City -hotellissa. Tarjolla on myös alaamme liittyvä ajankohtainen luento, jonka aihe ja esittäjä vahvistetaan myöhemmin. Tämän lisäksi tarjoamme jokaiselle syyskokoukseen tulevalle illan Komediateatterissa lauantaina 30.9. Pääsemme nauttimaan stand uppia Sutela ja Salminen -esityksen malliin. Sitä ennen kokoonnumme ruokailemaan omakustanteisesti Panimoravintola Plevnaan. Syyskokouspäivänä tarjoamme lounaan ja kahvit.

Scandic City -hotellissa on varattuna kiintiö huoneita, joihin majoittumalla saat alennusta huoneen hinnasta. Matkakuluista korvataan 20 euron ylittävästä osuudesta puolet. Varaa jo viikonloppu kalenteriisi!

Aikataulu

Lauantai 30.9.

Ruokailu: Panimoravintola Plevnassa 16.30-19

ohjelmaa: Komediateatteri: Stand up- esitys Sutela ja Salminen 19.30

Sunnuntai 1.10.

Syyskokous, Scandic City

10-12 Syyskokous

12-13 Lounas

13-15 Luento

15-15.30kahvit ja päivän päätös

Vielä hajatelma loppuun...

SVT:n hallitus osaa herkutella kokoustamisella. Hallituslaiset matkaavat kokouspaikalle läppäreiden ja tablettien kanssa, virittelevät itsensä kokousmoodiin ja kokoustavat. Hyvä ruoka ja miljöö ilahduttavat, mutta muu virkistäytyminen tuppaa jäämään käsiteltävien asioiden siimekseen. Niin kävi nytkin. Aikaa meillä olisi kai pitänyt olla enemmän, että olisimme päässeet eroon tietoteknisistä välineistä ja kalentereista. Toisaalta on tämä hallitus oppinut juttelemaan, ollaan tultu tutuiksi ja aletaan olla oma hallitusporukkamme - ja sehän on jo jotain.

Nyt kun syksyn linjat alkavat hahmottua ja kalenterin mukaan juhannus lähestyy, siirtyy hallitustyökin kesälomalle. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että riippumaton, marjanpoiminnan ja reissuamisen keskelläkin käymme lukemassa sähköpostia, vastaamme kiireellisiin viesteihin, kokoamme teidän viestinne yhdistymisestä yhteen tiedostoon ja pohdimme omaa näkemystämme yhdistyssopimukseen. Näin tänä vuonna.

Elokuussa palataan “ääneen”,  seuraa somea.

Hyvää kesää kaikille!

Sivut