Laatupisteitä kalastellaan nuorten tulkkien kustannuksella

Kelan kilpailutus tuntuu sekoittaneen alamme toimijoiden pakkaa todella paljon. Työnantajat ovat parhaillaan laatimassa tarjouksia tämänhetkisten asiakirjojen vaatimusten mukaisesti. Tällä kertaa kilpailutuksessa työntekijöiden kokemusvuodet vaikuttavat laatupisteisiin. Etukäteen tämä tuntui hyvältä ja toivotulta muutokselta: vihdoinkin laatu otetaan huomioon edes jollain tavalla!

Laadun huomiointi on kuitenkin saanut uusia, odottamattomia sävyjä. Olemme saaneet tietoomme, että jotkut työnantajat ovat pyytäneet suostumusta niiltä työntekijöiltä, joilla on vähän kokemusvuosia, että heidät voisi jättää pois tarjouksesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että työntekijää ei ilmoitettaisi työnantajan resurssiksi. Tällä pyritään siihen, etteivät laatupisteet laskisi matalan kokemusvuosikeskiarvon vuoksi. Tällaista toimintaa ei voi missään tapauksessa hyväksyä!

Työnantajalla on velvollisuus tarjota työntekijälle työsopimuksen mukaisia työtehtäviä. Työnantaja ei voi yksipuolisesti jättää ilmoittamatta työntekijää työnantajan resurssina nyt käynnissä olevassa kilpailutuksessa. Laatupisteiden kalastelu ei missään nimessä oikeuta tähän!

Mikäli työnantajasi lähestyy sinua pyytääkseen sinulta tällaiseen toimintaan lupaa, niin korostamme, että työnantajalla ei ole oikeutta yksipuolisesti toimia näin, eikä sinulla ole velvollisuutta antaa suostumustasi siihen, että sinua ei mainittaisi työnantajan resurssina.

Mikäli annat suostumuksesi, niin sinun on hyvä huomioida sen seuraamukset:

  • työnantaja ei voi tarjota sinulle Kelan tilauksiin perustuvaa tulkin työtä 1.1.2018 alkavalla sopimuskaudella (ellei rekrytointia avattaisi sopimuskauden aikana uudelleen)

  • ainoa mahdollisuutesi saada työtä 1.1.2018 alkavalla sopimuskaudella ovat kolmannen tahon tilauksiin perustuvat tulkkaukset tai opetukset.

Pahimmillaan suostumus voisi johtaa siihen, että jäisit oman alasi työmarkkinoiden ulkopuolelle koko Kelan kilpailutuskaudeksi, tai että työnantaja irtisanoisi työsopimuksesi tarjottavan työn vähyyden vuoksi.

SVT peräänkuuluttaa alamme työnantajilta laadukasta ja työntekijöitään kunnioittavaa toimintaa kilpailutuksesta huolimatta!