Syyskauden aloitus

Elokuun viimeisenä päivänä pitkän, lämpimän kesän jälkeen, jatkoi hallituksemme yhdistystyötä kokouspäivän merkeissä. Iltapäivällä pidettiin oman hallituksen kokous ja päivän päätteeksi tavattiin KAJ:n hallituslaisia. Hyvä, tiivis päivä.

6.10. SVT:n viimeinen syyskokous ja juhlaillallinen hotelli Clarionissa Helsingissä

Kokouksemme alkuun totesimme, että käsillä oli viimeinen päivä ilmoittautua syyskokoukseen ja juhlaillalliselle. Alkuun näytti siltä, että meitä on paikalla vain kourallinen. Meillä tulkeilla taitaa olla tapana ilmoittautua viime hetkellä, sillä syyskokouksen osallistujamäärä melkein tuplaantui tuon iltapäivän ja illan aikana! Peukku sille!

Jos tunnet suurta harmia siitä, että ilmoittautuminen meni sinulta ohitse, niin arvaa mitä, myö päätettiin olla joustavia. Koska tulossa on todellakin viimeinen syyskokous ja juhlaillallinen, haluamme mahdollisimman monen olevan paikalla. Otamme siis sitovia jälki-ilmoittautumisia vastaan aina su 16.9. saakka. Siulla on vielä mahdollisuus ilmoittautua mukaan!

Hyvä päivä on tulossa: kokoustetaan, kouluttaudutaan ja syödään fiinisti. Luvassa on hauskaa yhdessäoloa. Illalliskortin hinta on 30€, eli yhdistys maksaa siunkin illallisesta ison osan. Tule mukaan, siulla on mahdollisuus kartuttaa SVT-muistoja ja tavata meitä ihania kollegoja. SVT:n peijaisia ei siis pidetä, vaan iloitaan ammatistamme, sillä I love tulkki, I love viittomakieli.

Hallitusten tapaaminen

Tiiviin kokoustamisen jälkeen ilta jatkui SVT:n ja KAJ:n hallitusten tapaamisella. Onni on omat tilat, jossa saatoimme jatkaa luontevasti kokoustamista. Hallitukset tapasivat rennoissa merkeissä yhdessä syöden ja keskustellen, tutustuen sekä toisiinsa että toistensa alaan. Yhdistäviä asioita on paljon, kuten esimerkiksi joka alalla tutuksi tulleet kilpailutukset ja tulkkauksen ja kääntämisen laadun korostaminen. Meistä tulee vahva porukka!

Kieliasiantuntijat ry:n viittomakielen tulkkien työryhmä

Uudessa yhdistyksessä, Kieliasiantuntijat ry:ssä, toimivan viittomakielen tulkkien työryhmän ensimmäiseen tapaamiseen ilmoittautui seitsemän asiasta innostunutta. Oikein hyvä juttu! Sanottakoon, että tähänkin ehdit vielä mukaan. Tässäkin työryhmässä tarvitaan kunnon komboa osaamista, vahvuuksia, ideoita ja näkemyksiä. Työ alkaa ihan pian, kun Hanna Gorschelnikin vetämä työryhmä kokoontuu keskiviikkona 10. lokakuuta KAJ:n tiloissa Helsingissä. Etäosallistujiakin on, joten mukaan pääsee ympäri Suomen! Luvassa on vielä toinen kokoontuminen loppuvuodelle. Myöhemmin tiedotamme tarkemmin työryhmän kokoonpanosta ja mietteistä.

Mietteitä suosituksista

Viimeisimmät suositukset käytiin läpi yhdessä liittomme asianajajan ja Tupa ry:n edustajien kanssa viime vuoden puolella. Pian on jälleen aika kokoontua yhteen päivittämään ja tarkentamaan niitä. Tarkentamista tarvitaan, jottei suosituksiin jäisi tulkinnan varaa. Jos olet huomannut suosituksissa epäselvyyttä, laita meille sähköpostia: edunvalvonta@tulkit.net.

Hallitus keskusteli pitkään kentältä tulleesta yhteydenotosta, jossa huolena oli kalenterin sulkemisen tiukat rajoitukset. Tällä sopimuskaudella Kela on kiristänyt tulkkien mahdollisuuksia rajata käytettävyyttään, kun tulkkiaikaa ei saa muuttaa huomisen osalta tämän päivän kello 16 jälkeen, eikä samana päivänä saa pienentää käytettävyyttään. Arjessa tämä haastavuus näkyy monilla alueilla, joilla työtä on vähän. Tulkit eivät voi sulkea tulkkiaikaa ennakoivasti, sillä riskinä on, että ne viime hetken tilaukset jäisivät tulematta. Joillakin se voi kuukausitasolla tarkoittaa isohkoa osaa palkasta. Näissä tilanteissa, kun kalenterit on auki ja tulkit ovat valmiustilassa tilauksiin saamatta siitä korvausta, mieltävät he usein päivystävänsä. Meidän tuleekin suosituksia päivittäessämme miettiä, miten voimme huomioida sen, että työskentelyymme vaikutetaan ulkopuolelta. Mitkä ovat ne keinot, joilla taataan tulkkien mahdollisuus rajata työ- ja vapaa-aika, miten taataan työssäjaksaminen ja työn tekemisen mielekkyys? Otamme mielellämme vastaan vinkkejä ja ehdotuksia kentältä, ole siis meihin yhteydessä!

Vielä lyhyt katsaus syksyyn:

  • Viikon kuluttua kokoonnutaan efslin merkeissä Kroatian Dubrovnikissa. SVT:tä edustavat Eveliina Pätsi ja Kirsi Torkkeli.

  • Kielisilta ilmestyy ihan näinä päivinä ja viimeisen lehtemme aineistopäivä on 2.11. Saamme siis vielä kaksi lehteä luettavaksemme. Ensi vuonna viestitellään uuden lehden kautta. (Ehdota sanansäilän hallitsevalle tulkkikollegalle lähtemistä uuden lehden toimituskuntaan. Sielläkin meitä tarvitaan!)

  • KAJ:n vuosikokous on marraskuulla, siellä valitaan uuteen hallitukseemme jäsenet. Meillä viittomakielen tulkeilla on kahden tulkin kiintiö. Seuraa KAJ:n tiedotusta ja lähde mukaan vaikuttamaan ja valitsemaan tarmokkaita viittomakielen tulkkeja hallitustyöhön!

 

Terveisin Kirsi hallituksesta