Uuden vuoden kuulumisia ja katse kevääseen

SVT:n hallitus järjestäytyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan lauantaina 13. tammikuuta. Kokoustamme nykyään uusissa tiloissa Pohjoisesplanadilla KAJ:n toimistolla, josta tulee vuoden kuluttua uuden yhdistyksemme toimisto.

Hallituksen pestit

Hallituksessa ei tapahtunut suuria muutoksia. Pitkän hallitusuran tehnyt Marika Mäkilä siirtyi pois vahvuudesta ja hänen tilalleen kansainvälisten asioiden vastuuhenkilöksi tuli Eveliina Pätsi. Hän on jo pitkään ollut edustajamme mm. pohjoismaisessa yhteistyössä, joten hän on tuttu kasvo kansainvälisille kumppaneillemme. Tämän lisäksi saimme uuden hallituksen jäsenen, kun Nina Lusto ilmoittautui syyskokouksessa mukaan. Meillä on myös uusi hallitusharjoittelija Heini Väisänen, joka opiskelee Helsingin Humakissa. Puheenjohtajana jatkaa Emilia Norppa ja varapuheenjohtajana Matu Alapuranen.

Puheenjohtaja: Emilia Norppa

Varapuheenjohtaja, sihteeri: Matu Alapuranen

Kielisilta: Emilia Norppa

Talous- ja jäsenasiat: Eija Mäkinen

Edunvalvonta: Kirsi Torkkeli, Roni Kamil, Emilia Norppa

Yhdyshenkilöt, luottikset: Kirsi Torkkeli

Koulutusasiat: Anna Pyykkönen

Kansainvälisyys: Eveliina Pätsi

Opiskelijatoiminta: Eija Mäkinen, Taina Laitinen ja hallitusharjoittelija Heini Väisänen

Uuden kauden kuulumisia

Uusi kilpailutuskausi on aivan aluillaan ja seuraamme tilannetta yhdessä TTYR:n kanssa. Suuria ongelmia näyttäisi olevan ainakin itse Primen toiminnan kanssa, sillä tilausten raportoinnit eivät tällä hetkellä onnistu. Tämä saattaa vaikuttaa myös tulkkien palkanmaksuun.

Toinen ongelma on Kelan vaatimus tilausten venymisen selvittelyyn liittyen. Kelan välityskeskus on antanut kirjallisen ohjeistuksen, jonka mukaan kalenterissa olevaa tilausta ei muuteta ennen kuin tulkki antaa venymisen syystä välityskeskukseen selvityksen. Tilanne on tulkkien vaitiolovelvollisuuden vuoksi kestämätön ja siihen on saatava muutos pikaisesti. Olemme olleet asiasta yhteydessä Kelan välityskeskuksen johtajaan ja Kuurojen Liitto on vienyt asian eteepäin tietosuojavaltuutetulle.

Pohdimme hallituksessa myös mahdollisuutta pyrkiä käymään välityskeskuksessa. Edellisestä vierailusta on jo monta vuotta aikaa. Tulossa on myös palveluntuottajien tapaaminen, jonne myös tulkkijärjestöt tullaan kutsumaan.

Suositusneuvottelut

Viimeisimmät suositukset neuvoteltiin vuosi sitten ja ne niiden voimassaoloaika oli poikkeuksellisesti vain yksi vuosi (1.2.2018 saakka). Ajatuksena oli neuvotella vuoden 2017 aikana ns. kiinteän palkanosan mallista, joka olisi saatu ympättyä uusiin suosituksiin. Kelan kilpailutuksen aiheuttamien muutosten ja epävarmuuden takia tästä uudesta mallista ei ole kuitenkaan ehditty neuvotella. Tämänhetkisen tilanteen huomioiden päätimme jatkaa suosituksia vuodella, jotta näemme, millainen uudesta kilpailutuskaudesta muodostuu ja millaisista asioista on tarpeen neuvotella Tupa ry:n kanssa.

Alueelliset tapaamiset keväällä

Tulemme järjestämään alueelliset tapaamiset keväällä. Ajankohdaksi valikoitui maalis-huhtikuu ja paikkakunnat ovat Helsinki, Tampere, Kuopio, Joensuu, Lappeenranta/Mikkeli, Jyväskylä, Turku, Oulu, Vaasa, Lahti ja mahdollisesti Rovaniemi.

Ajatuksena on siis järjestää alueen tulkeille mukava ilta, jolloin voi nauttia kollegojen seurasta. Paikalle tulee myös aina vähintään yksi hallituksen edustaja. Alueellisiin yhdyshenkilöihin on jo otettu yhteyttä ja paikallisilta toivotaan tottakai vinkkejä hauskasta tekemisestä tai hyvistä ravintoloista. Jos sinulla on hyviä ideoita, laita spostia meille osoitteeseen info@tulkit.net!

Kevätkokous Kuopiossa

Järjestäytymiskokouksessa suunnittelimme myös kevätkokousta, joka järjestetään Kuopiossa toukokuun 19. päivä Sokos Hotel Puijonsarvessa. Kevätkokouksen ohessa tulee olemaan muutakin aktiviteettia, jota selvittelemme tammikuun aikana. Pyrimme järjestämään myös opiskelijatapaamisen kevätkokouksen yhteyteen. Heini-harjoittelijamme on tässä apunamme. Lisäinfoa tulee myöhemmin.